Германия тегли рекорден заем от 200 млрд. евро за военен фонд

Планира да похарчи 15 мрлд. евро за 50 нови бойни самолета
17 мар 2022 17:22, Анисия Иванова
84
Германия тегли рекорден заем от 200 млрд. евро за военен фонд
Снимка: Bloomberg

Германското правителство смята да изтегли заем от най-малко 200 млрд. евро през тази година, за да създаде фонд, който да финансира военните. Той ще бъде прибавен към вече планирания дълг за защита на климата други инициативи, предава Bloomberg.  

Този заем означава, че правителството нарушава конституционните ограничения за трета поредна година и подчертава как новото управление е готово да отдели огромни разходи за справяне със събития като пандемията и войната в Украйна.

Във федералния бюджет за 2022 г. – одобрен от кабинета в сряда, правителството ще изтегли заеми за почти 100 млрд. евро, в съответствие с предходните си планове, въпреки че крайната цифра вероятно ще бъде още по-висока, когато се взема предвид въздействието на руската инвазия на Украйна. Други 100 милиарда евро ще бъдат инвестирани в отбрана в специален извънбюджетен фонд.

Както канцлерът Олаф Шолц, така и финансовият министър Кристиан Линднер дадоха да се разбере, че ще е необходима корекция, за да бъдат преодолени икономическите последици от войната. Това би било в допълнение към плановете за харчене на милиарди евро за справяне с изменението на климата и компенсиране на продължаващите последици от пандемията на коронавирус върху най-голямата икономика в Европа.

Настоящият общ обем на нови заеми през 2022 г. вече е вторият най-голям от Втората световна война насам и възлиза на малко по-малко от миналогодишния рекорд от 215 милиарда евро.

Линднер заяви, че корекцията на бюджета ще бъде представена „колкото е възможно по-скоро“ и ще вземе предвид допълнителните разходи за облекчаване на тежестта върху потребителите от нарастващите цени на енергията, парите, необходими за подпомагане на бежанците и финансиране на хуманитарна помощ в чужбина, както и мерки за укрепване на икономиката. „Правителството прави всичко по силите си, за да стабилизира германската икономика“, каза Линднер на пресконференция в Берлин. Той не даде подробности, когато беше попитан дали това ще включва пакет от стимули, подобен на този, използван за справяне с въздействието на пандемията.

В реч пред парламента през миналия месец Шолц обяви изненадващо, че страната ще отпусне 100 милиарда евро за укрепване на военните способности на Германия. След години на ограничени инвестиции в сигурността, Германия се стреми да изпълни и дори да надхвърли целта на НАТО за военни разходи от 2% от брутния си вътрешен продукт всяка година.

Опозиционните консерватори, водени от председателя на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц, изразиха подкрепата си. Законодателите заявиха, че очакват фондът за отбрана да бъде приет бързо през следващите седмици, с цел да се използват първите траншове пари още през април.

Около 100 милиарда евро ще бъдат изразходвани през следващите години и ще бъдат прибавени към редовния бюджет на федералното правителство, в който всяка година са предвидени около 50 милиарда евро за отбрана и военни разходи.

Маркус Фабер, експерт по отбраната от Свободните демократи на Линднер, каза пред Bloomberg във вторник, че правителството планира да похарчи 15 милиарда евро за 50 нови бойни самолета.

Други разходи вероятно ще включват около 20 милиарда евро за боеприпаси и обновяване на военно оборудване, повече от 5 милиарда евро за нови товарни хеликоптери и около 4 милиарда евро за модернизация и закупуване на бронетранспортьори.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
200 милиарда от световните ресурси и човешки труд на вятъра. Такива пари ако се впрегнат в медицината например, ще облекчат живота на милиони ама не, ние, нечовеците, за убиване ще ги дадем.
65
1
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Путин преди 2 години
Браво другарю Шолц. Точно така, трябва да имате оръжия за да можете да защитавате Северен поток 1 и 2 от Американския агресор.
64
0
 
3
 
! Отговори
do u4uden преди 2 години
До Учуден. Pravilno ime si si izbral, no si dal samo 4ast ot nego. Palnoto ti ime e "U4uden s otvorena usta v koiato vlizat muxi". I aide da ne znaesh dali znaem po-dobre ot nemcite koito v cialata si istoria samo gubiat svoia teritoria i se vkarvat v nacionalni katastrofi. I aide da ne sa na vtoro miasto po doxodi, aide da se postaraiat da sa v parvite 5 na evropa, shtoto i tam ne sa. I aide ne beri gaile na nishto i se skrii v mishata si dupka.
63
1
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
това е груба грешка на Германия - подобно набутване. Само и само да е доволен големия брат.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си купят Фки на хартия и ще платят с хартия.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65 Разпарчетосването на най-голямата и напреднала ядрена сила в светът..? Ама разбира се, как ли пък няма да стане.
60
3
 
10
 
! Отговори
натовски популист преди 2 години
те шваби явно още не си спомнят историята -толкова за зле завалиите че тез пари няма да ги спасят от нищо.Шулц ще нулира направеното о Меркел
59
3
 
10
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама да не излезнат някои предсказания верни, че таа държава с фашистко и милитаристично тъмно минало все пак ще успее да предизвика още една световна война (последната за човечеството)... Явно СССР не можа преди 77 г. да ги ваксинира достатъчно против военолюбие и дрънкане на оръжие. Ама този път няма да се наложи да се ходи до Берлин - има си хиперзвук,той ще работи по въпроса. То няма и да има къде да се бучне червеното знаме (пак заради хиперзвука и некои други устройства и системи)...
58
3
 
16
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Щеш нещеш си купуваш Ф-35, трябва всеки да си плаща такса спокойствие на САЩ.
57
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решили са този път да превземат Москва. Тоя път САЩ и Англия, а и цяло НАТО е с тях. Предстои депунизация на властта в раша.
56
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първом да си изгонят окупаторите, па тогава! Да драскат клечката на "Рамщайн"...
55
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кое лихварче ще дръпнат заема,да знаем,кой ще им дърпа конците,имам усещане,че е една американска печатна фирма
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имаме полеви бани и теляци!
53
4
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ние с нашето архаично оръжие дето трябва да е в повечето случай вече музеен експонат,и нашите дебелогъзи генерали никога не помирисали барут къде се пишем ? Гола вода сме ! Лошото е ,че тиквите с фуражки и пагони нищо ново не са научили нищо старо не са забравили ! Те горките не могат да проумеят ,че вече войната е нещо коренно различно !
52
16
 
11
 
! Отговори
Star преди 2 години
Щом германия има остра нужда от допълнително въоръжаване,смятайте че се готви нещо голямо.Голямо като например разпарчетосването на ,,необятная''.
51
20
 
7
 
! Отговори
мда преди 2 години
До Магазин натоЯвно има защо да се купува уръжие!!! Докато има такива като Путин никой не е в безопасност !
50
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миротворците от четвъртия райх.
49
2
 
18
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Само не разбрах от кого(къде) ще изтелят заема. Хубаво си е да си кредитор на Германия, жалко че нямам толкова да им отпусна заемчето.
48
5
 
26
 
! Отговори
Магазин нато преди 2 години
Поредната лудост,вместо парите да се дадът на хората и живота да се подобри те ще купуват оръжие.
47
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Браво, сега всички ще произвеждаме оръжия които са напълно безмислени защото е ясно че Русия няма шанс да атакува НАТО със самолети и автомати. Ако се стигне дотам, ще е с куфарчета с бутони.Само не знам кой ще произвежда храна? На Бойко хасфалта става повече за ядене отколкото гилзите